Is de nieuwe WiFi standaard 802.11ac interessant voor u?

Wentzo Wireless WiFi

Wellicht heeft u eens gehoord over een nieuwe WiFi standaard: 802.11ac. In wervende teksten worden u snelheden tot ruim een Gigabit per seconde beloofd en dat is niet mis! Maar wat is nu de praktijk en waarom bieden netwerkleveranciers nog steeds 802.11n netwerken aan? 

Zoals vaker het geval is geweest, worden nieuwe WiFi standaarden al door de markt aangekondigd voordat zij officieel erkend worden. Deze officiële erkenning ligt in handen van het Institute of Electrical and Electronics Engineers, afgekort IEEE*. Hoewel 802.11ac al in 2011 werd aangekondigd, heeft het IEEE de nieuwe standaard nog steeds niet bekrachtigd. En ook al staat dit voor dit jaar op de agenda, het kan zomaar langer duren leert de geschiedenis ons. Maar los van deze officiële erkenning bieden een aantal partijen al wel pre 802.11ac AccessPoints aan. En waarom zou u, nu u op het punt staat uw huidige netwerk te vervangen, niet voor deze variant kiezen? Een begrijpelijke vraag. Maar voordat we daar een antwoord op geven, duiken we eerst in de techniek achter de hogere snelheden die 802.11ac zal bieden.

AC

WiFi techniek

Zoals wellicht bekend maakt WiFi gebruik van zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz band. Door Dual Radio AccessPoints in te zetten, biedt u uw gebruikers de meeste capaciteit, oftewel snelheid zoals de eindgebruiker dit ervaart. Om een hoge transmissiesnelheid te verwezenlijken, worden er kanalen binnen de band gebundeld. Bij de 2,4 GHz band zijn de niet overlappende kanalen beperkt: 1, 6 en 11. Wanneer deze gebundeld worden, en er een groot aantal AccessPoints bedacht zijn op een locatie, loop je direct tegen beperkingen op. Conclusie: het bundelen van de kanalen op deze frequentie is geen goed idee. Op de 5 GHz band zijn er echter een veel groter aantal, elkaar niet overlappende kanalen, beschikbaar. Hier worden, ook bij de huidige 802.11n standaard, een aantal kanalen gebundeld, dat resulteert in een hogere doorvoersnelheid op deze frequentie.

802.11ac standaard

Bij de nieuwe WiFi standaard zal het bundelen van kanalen op 5 GHz nog verder worden doorgevoerd. Er is meer ruimte op deze band gekomen, dus er zijn meer kanalen te bundelen. En daarmee benoemen we direct een belangrijke eigenschap van 802.11ac: deze techniek is gebaseerd op 5 Ghz band. En dat raakt vanzelfsprekend de client zijde, oftewel het perspectief van de eindgebruiker. Zijn of haar device zal dual radio moeten ondersteunen: iets wat nu al regelmatig niet het geval is. We zien echter wel een opmars van clients die ook op 5 GHz (802.11n) communiceren, zowel tablets als smartphones. Apparaten die al 802.11ac ondersteunen zijn echter een zeldzaamheid. Uiteraard zal dat aantal toenemen in de toekomst, maar de adoptie hiervan blijkt altijd achter te lopen op de mogelijkheden. En dat is vanuit een financieel aspect goed te begrijpen: nieuwe techniek kost immers meer dan breed omarmde techniek en op de early adopters na, kiest de meerderheid niet voor zulke prijzige innovaties.

WiFi-standaarden

Investeren in 802.11ac?

Diezelfde beweging zien we terug bij de aanbieders van een WiFi omgeving, bijvoorbeeld een school of hotel. Ja, er zijn fabrikanten die nu al pre 802.11ac AccessPoints aanbieden, maar het prijskaartje hiervoor is niet misselijk. En doordat deze techniek nog in zijn kinderschoenen staat, is het ook een reële vraag of deze investering te rechtvaardigen is. Zeker gezien de meerwaarde die het nu, en de eerst aankomende jaren biedt. De huidige trend bij veel organisaties is om in te zetten op een Bring Your Own Device (BYOD) omgeving. Wanneer slechts een minimaal percentage van de gebruikers over een device beschikt dat communiceert op de techniek waarvoor duur betaald is, kun je niet spreken over een succesvolle investering. Bovendien is een groot deel van de backbone infrastructuren bij organisaties helemaal niet berekend op de nieuwe snelheden die mogelijk worden gemaakt. Natuurlijk gaat de transmissiesnelheid omhoog (als de WiFi client aan de juiste voorwaardes voldoet), maar waar liggen de grenzen van bijvoorbeeld de switches en de internetlijn?

Conclusie

Uiteraard zal de capaciteit van de LAN en WAN infrastructuur meegroeien in de toekomst. De nieuwe 802.11ac standaard zal dan ook absoluut zijn meerwaarde gaan bieden. Gerenommeerde partijen als Aerohive, Cisco, HP en Juniper zijn dan ook volop bezig met de ontwikkeling van AccessPoints die deze standaard ondersteunen. Momenteel testen wij een aantal AccessPoints die al beschikbaar zijn om u zo goed als mogelijk te adviseren bij uw vraagstuk. Op dit moment is onze conclusie: 802.11ac is op dit moment slechts in een aantal zeer specifieke gevallen van meerwaarde. Voor de grote meerderheid is een 802.11n netwerk een beter te rechtvaardige keuze (zowel technisch, als financieel). Uiteraard spreken we hier graag verder over door met u. Bel ons via 0577-460008 of mail naar advies@wifi.nl!

* Het IEEE is met meer dan 400.000 leden ’s werelds grootste vereniging van professionals zoals ingenieurs, wetenschappers, wiskundigen, informatici, etc. die de officiële standaarden voor onder andere WiFi bepalen.